Projekt pt. HoReCa POMORZE – dofinansowanie przedsięwzięć realizowanych przez mikro-, małe i średnie przedsiębiorstwa prowadzące działalność w sektorze hotelarstwa, gastronomii, turystyki lub kultury w ramach Inwestycji A1.2.1 KPO z regionu nr 1 obejmującego województwa kujawsko-pomorskie, pomorskie i zachodniopomorskie jest realizowany przez Polską Fundację Przedsiębiorczości – Operatora Regionu 1.
Projekt jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach programu Krajowego Planu Odbudowy i Zwiększenia Odporności (KPO) na podstawie Umowy o objęcie Przedsięwzięcia wsparciem nr KPOD.01.03-IW.01-0010/23 z dnia 08 marca 2024r., podpisanej pomiędzy Polską Fundacją Przedsiębiorczości oraz Polską Agencją Rozwoju Przedsiębiorczości.
Projekt HoReCa POMORZE ma na celu wsparcie przedsięwzięć mikro-, małych i średnich przedsiębiorstw mających na celu unowocześnienie lub zmianę profilu dotychczasowej działalności prowadzonej w sektorach: hotelarstwo, gastronomia (HoReCa), turystyka lub kultura, czyli sektorach najbardziej dotkniętych pandemią COVID-19 w Polsce.
O wsparcie na realizację przedsięwzięć MŚP mogą ubiegać się mikro, małe i średnie przedsiębiorstwa, które prowadziły i prowadzą działalność gospodarczą określoną odpowiednim kodem Polskiej Klasyfikacji Działalności i potwierdzoną wpisem do właściwego rejestru w jednej z branż:
oraz odnotowały spadek obrotów z prowadzonej działalności o 30% w latach 2020-2021.
W ramach projektu Polska Fundacja Przedsiębiorczości (PFP) jako Operator Regionu 1 będzie udzielać pomocy de minimis na przedsięwzięcia MŚP realizowane na terenie województw zachodniopomorskiego, pomorskiego i kujawsko-pomorskiego.
Pomoc finansowa stanowi wsparcie na pokrycie kosztów:
1. inwestycji w projektowanie i produkcję swoich towarów i usług, takich jak:
2. podnoszenie kwalifikacji pracowników, w tym np. szkolenia związane z nabyciem nowych umiejętności lub przekwalifikowaniem pracowników, lub
3. usługi doradcze na rzecz wspieranych MŚP, w tym np. opracowanie studium wykonalności, modelu biznesowego, opracowanie procedur technicznych.
Celem naboru będzie wybór ustalonej optymalnej dla Regionu 1. liczby przedsięwzięć MŚP, tj. 843 szt., w tym:
Całkowita wartość Przedsięwzięcia wynosi 276 760 281,13 zł
Maksymalna kwota na udzielenie pomocy de minimis na przedsięwzięcia
MŚP wynosi: 263 895 366,00 zł
w tym na przedsięwzięcia realizowane w woj. kujawsko-pomorskim przeznaczono: 46 713 639 zł,
woj. pomorskim: 118 618 397 zł oraz w woj. zachodniopomorskim: 98 563 330 zł
Dyżur ekspertów:
Infolinia nr tel: 91 312 92 31
W godzinach od poniedziałku do piątku, od 08:00 do 12:00
Skrzynka mailowa email: horeca@pfp.com.pl
W godzinach od poniedziałku do piątku, od 08:00 do 16:00
Formularz kontaktowy
W godzinach od poniedziałku do piątku, od 08:00 do 16:00
Aktualizacja z dnia 03.10.2024 r.
Nabór wniosków został wydłużony do 14 października 2024 r.
Aktualizacja z dnia 13.08.2024 r.
Nabór wniosków został wydłużony do 03 października 2024 r.
Aktualizacja z dnia 20.06.2024 r.
Wnioski należy składać od 18 lipca do 20 sierpnia 2024 roku.
Aktualizacja z dnia 18.06.2024 r.
19 czerwca br. Polska Agencja Rozwoju Przedsiębiorczości ogłosi drugi nabór na wsparcie inwestycji w branżach HoReCa, turystyka, kultura.
Aktualizacja z dnia 04.06.2024 r.
Termin na składanie wniosków na wsparcie przedsięwzięć MŚP został wydłużony do 18 czerwca 2024 r. do godziny 16:00.
Dodatkowo zmianie uległy zapisy § 8 ust. 2 Regulaminu wyboru przedsięwzięć MŚP dotyczące zasad ustalania wyniku oceny i rozstrzygnięcia naboru.
Wnioski będzie można składać wyłącznie w postaci elektronicznej przez Lokalny System Informatyczny PARP (www.lsi.parp.gov.pl) od 6 maja 2024 r. do 5 czerwca 2024 r.
Rozliczenia będzie można dokonaćw serwisie HoReCa WITKAC pod adresem: www.horeca-pfp.witkac.pl