3 lipca 2024

Słodyczowy potentat spod Szczecina postawił pięciogwiazdkowy hotel w Świnoujściu. „Na pierwszy urlop pojechałem po 15 latach prowadzenia biznesu”

Słodyczowy potentat spod Szczecina postawił pięciogwiazdkowy hotel w Świnoujściu. „Na pierwszy urlop pojechałem po 15 latach prowadzenia biznesu”

Ostatni przed wakacyjną przerwą odcinek programu „Historie biznesu” przedstawia historię przedsiębiorcy, który udowadnia, że wielkie i luksusowe hotele nad polskim morzem to nie tylko wielkie sieciówki, ale i polski kapitał. Grzegorz Dobosz ponad pięć lat temu otworzył pięciogwiazdkowy hotel Hamilton w Świnoujściu, ale jeszcze wcześniej zdecydował się na modernizację dawnego hotelu pracowniczego Zakładów Chemicznych Police. Poza sektorem HoReCa firma jest właścicielem fabryki cukierków i słodyczy. „Historie Sukcesu” to wspólny projekt portalu Polskiej Fundacji Przedsiębiorczości i wSzczecinie.pl.

Zachęcamy do obejrzenia najnowszego odcinka z serii „Historie sukcesu” na naszym kanale YouTube (klik)

Najpierw przemysł, potem ciastka i cukierki, a teraz dwa duże hotele

Grzegorz Dobosz swoją działalność biznesową zaczynał jeszcze w latach 80, zajmując się między innymi produkcją przemysłową i elektryczną. Przedsiębiorca w rozmowie z portalem wSzczecinie.pl przyznał jednak, że zawsze starał się szukać nowych rozwiązań biznesowych. Tak w 1992 roku powstała fabryka cukierków Dobosz, która istnieje do dzisiaj i jest jednym z nielicznych polskich producentów słodyczy eksportujących swoje wyroby niemal na cały świat.

– Założyłem firmę cukierniczą, bo początek lat 90 był bardzo niepewny w biznesie. Chciałem zapewnić bezpieczeństwo swojej rodzinie, pracownikom, dywersyfikacja była więc właściwie koniecznością. Sektor spożywczy nie był łatwy, ale chciałem robić coś innego. Z wykształcenia jestem elektrykiem i to było bardziej oczywiste niż słodycze, ale w przemyśle były zatory płatnicze, spowolnienie gospodarcze. Gdy do Polski wchodził kapitalizm, ładne kolorowe rzeczy, to na rynku brakowało polskich odpowiedników. Najpierw chciałem produkować piwo w puszkach, a skończyło się na słodyczach – mówi Grzegorz Dobosz.

Biznes ten nie jest łatwy. Grzegorz Dobosz przyznaje, że zakłady produkcji spożywczej mierzą się z wielką konkurencją, a docieranie do klienta w czasach dyktatu dyskontów bywa problemowe.

Przedsiębiorca na pierwszy dłuższy urlop pojechał po ponad dekadzie prowadzenia firmy.

– O urlopach to zawsze marzyłem, stać nas było na wyjazdy, ale zawsze czułem, że jesteśmy na dorobku, nie ma czasu na wyjazdy i jeszcze trzeba pilnować firmy. Potrafiłem wyjechać z żoną w góry, zawieźć ją, wrócić na chwilę do firmy i potem znowu w góry. Może to trochę nasza wina, że tak to działało. Wtedy było przeświadczenie, że żeby dojść do sukcesu to trzeba się poświęcić – mówi Grzegorz Dobosz.

Fabryka cukierków i słodyczy Dobosz zatrudnia kilkaset osób. Jest to jeden z największych pracodawców powiatu polickiego.

Dwa hotele, ale dwa zupełnie inne modele biznesowe

Jak to się stało, że Grzegorz Dobosz zainwestował w hotele? Pierwszy z nich – policki Dobosz, w tym roku kończy 20 lat od momentu uruchomienia. Świnoujski Hamilton turystów przyjmuje od pięciu lat. Oba cieszą się dużym zainteresowaniem klientów, choć formuła ich działania jest nieco inna. Hotel w Policach bardziej skupia się na biznesie, organizacji przyjęć okazjonalnych i eventów, a hotel w Świnoujściu to obiekt turystyczny połączony ze SPA i rozbudowaną częścią gastronomiczną.

– Hotel w Policach jest obiektem typowo biznesowym, konferencyjnym. W Świnoujściu stawiamy na relaks i wypoczynek. Proszę mi wierzyć, że mamy tutaj gości z Niemiec, którzy przyjeżdżają nawet na 21 dni. Świnoujście to jest w tym momencie topowa lokalizacja – mówi Grzegorz Dobosz.

– Każda działalność gospodarcza obarczana jest ryzykiem. Nawet budowa hotelu w Świnoujściu jest czymś, co może przynieść nam dużo niepewności, udowodniła nam to pandemia. Mieliśmy hotel kompletnie zamknięty na klucz, ale w Policach wtedy podwoiły nam się obroty, bo przyjmowaliśmy pracowników Zakładów Chemicznych Police – mówi Grzegorz Dobosz.

„Historie sukcesu” to projekt Polskiej Fundacji Przedsiębiorczości i portalu wSzczecinie.pl. Kolejne odcinki już jesienią.

Zobacz również

Wszystkie aktualności
Informacja- Fundusz wsparcia przedsiębiorstw dotkniętych powodzią Ciąg logotypów: Ministerstwo Funduszy i Polityki Regionalnej, BGK Bank Gospodarstwa Krajowego, PFP Polska Fundacja Przedsiębiorczości. Rozpoczęcie naboru wniosku. Trwa nabór wnioskówWiele firm nadal boryka się ze skutkami powodzi. Ważne wsparcie od Polskiej...

Jesienią 2024 roku przez kilka województw w Polsce przeszedł kataklizm, który sprawił, że stracili wielu mieszkańców...

Polska Fundacja Przedsiębiorczości Harmonogram szkoleń 01-04.07Aż siedem szkoleń na początku lipca!

Platforma Szkoleniowa Polskiej Fundacji Przedsiębiorczości nie zatrzymuje się w sezonie wakacyjnym – wręcz przeciwnie,...

PFP Dzień tematyczny: Zautomatyzuj swoją pracę! – AI w marketingu i pracy codziennej„Zautomatyzuj swoją pracę! – AI w marketingu i pracy codziennej”

… pod taką nazwą Polska Fundacja Przedsiębiorczości organizuje kolejny Dzień Tematyczny. Przed nami trzy szkolenia – jedno...

Jak się ubrać do pracy, gdy za oknami jest 30 stopni Celsjusza? „Garnitur dla...

Czy wyobrażamy sobie prawnika bez krawata? Raczej nie. Ale czy wolimy być obsługiwani przez kogoś w koszulce polo czy...