9 lipca 2025

Zbudowała najpopularniejszą rzemieślniczą lodziarnię w Szczecinie. „Klienci lubią zaskoczenia, ale klasyczne smaki zawsze się obronią”

Historie sukcesu Karolina Marczak

Swój biznes w Szczecinie prowadzi od 13 lat, ale marka Lody Marczak znana jest już od blisko czterech dekad. To rodzinna firma założona w Wielkopolsce przez ojca Pani Karoliny Marczak, która jest bohaterką kolejnego odcinka cyklu „Historie sukcesu” Polskiej Fundacji Przedsiębiorczości oraz portalu wSzczecinie.pl.

Zapraszamy do obejrzenia odcinka na naszym kanale YouTube [klik]

Nasza rozmówczyni w Szczecinie prowadzi dwie lodziarnie, które zyskały już status kultowych. Jak mówi w tym biznesie ważne są relacje z klientami, dawanie im radości, a także troska o najwyższą jakość oferowanego produktu. – Dajemy ludziom coś przyjemnego, chwilę uśmiechu, chwilę zapomnienia od trudnych chwil, a także moment nagrody, gdy na przykład chcemy zrekompensować sobie gorszy dzień – mówi Karolina Marczak.

Kontynuuje lodowe dziedzictwo, choć… wcale tego nie chciała

Historia firmy Lody Marczak sięga 1985 roku. Działalność w Szczecinie zaczęła się 13 lat temu od małego lokalu przy ulicy Piłsudskiego. Obecnie, poza tym miejscem, lodziarnia prowadzi także drugi lokal przy ulicy Rayskiego, który powstał dwa lata po tym, jak otwarto pierwszy punkt z lodami i okazał się on nadspodziewanym sukcesem.

W rodzinie Marczaków tradycja produkcji lodów była wieloletnia, ale Pani Karolina przyznaje, że musiała długo oswajać się z myślą i pomysłem kontynuowania rodzinnego biznesu.

– Przyjechałam do Szczecina z moim ówczesnym narzeczonym z Niemiec. Podjęłam pracę w dziale marketingu jednej z firm i po miesiącu stwierdziłam, że to zupełnie nie moja bajka. Zadzwoniłam do taty i powiedziałam: „dawaj mi te lody” – śmieje się nasza rozmówczyni. – Kiedy weszłam w ten biznes to miałam 32 lata, tyle samo, co mój tata. Nie spodziewałam się, że będę to robić, a tak wyszło i dzisiaj absolutnie tego nie żałuję. Gdy mój tata rozpoczynał działalność to słyszał radę: „lodziarnię otwieraj obok kościoła”, a ja otwierałam w centrum miasta. Najpierw miałam mieć wielki lokal, ale jak tata to zobaczył to powiedział: ma być jak najmniejszy, żeby po prostu dobrze wystartować – mówi Karolina Marczak.

– Ja jestem osobą emocjonalną, energiczną, kreatywną, pomysłową, a mój narzeczony jest z Niemiec i jest solidny i poukładany. Ten duet doprowadził do sukcesu, bo ja chciałabym jechać na wakacje, a mój mąż mówił: kupujemy nową maszynę. Przez osiem lat tylko inwestowaliśmy i to przyniosło efekty – mówi nasza rozmówczyni.

Lody, by przyciągać gości nie tylko incydentalnie, muszą być dobrej jakości.

– Szukamy inspiracji wszędzie. Czytamy książki, podróżujemy. Klienci lubią być zaskakiwani, ale lubią też mieć dostęp do klasyki. Jesteśmy pod tym kątem konsekwentni, bo zawsze robimy rzeczy, które również nam smakują – mówi Karolina Marczak. – Mamy smak: beza, grejpfrut, karmel albo grejpfrut z różą. Smaki, zapachy, to też jest kwintesencja lodów. Tutaj ważna jest intuicja – mówi bohatera „Historii sukcesu”.

„Ona uczyniła z jedzenia lodów pewien rytuał”

Przyjaciele i współpracownicy Karoliny Marczak jako źródło jej sukcesu wskazują determinację, pracowitość i energię.

– Znamy się od wielu lat. Karolina i jej lodziarnia to moi sąsiedzi, bo prowadzę obok restaurację. Wiedziałam, że te lody im pójdą, bo ta energia i jakość jest wyczuwalna. Jest zaangażowana, pomysłowa, traktuje to nie jak pracę, a jak pewną misję życiową i to jest dla niej życie, widać, że jej zależy – mówi restauratorka Iwona Niemczewska.

Jej podejście do życia, do ludzi do pracy jest wyjątkowe. Jest entuzjazm, wizja biznesu, zaangażowanie, poczucie humoru, ale także w szaleństwie pewna siła spokoju. Ona uczyniła z jedzenia lodów pewien rytuał – mówi Arleta Duvellger, przedsiębiorczyni.

To nie jest biznes lekki, łatwy i przyjemny. Należy tu połączyć jakość, cenę, oczekiwania klientów i to, że klient idący do lodziarni chce, by czymś go zaskoczono jednocześnie trafiając w jego gust. Wiele lodziarni zrezygnowało po kilku latach działania, bo nie było w stanie wyjść naprzeciw oczekiwaniom klientów. Lody Marczak są brandem znanym nie tylko w Szczecinie. Tutaj ewidentnie procentuje konsekwencja i skupienie się na mniejszej skali, ale za to na wzorowej jakości – mówi ekonomistka dr Katarzyna Kazojć.

Projekt „Historie sukcesu” to inicjatywa Polskiej Fundacji Przedsiębiorczości oraz portalu wSzczecinie.pl – kolejne rozmowy z przedsiębiorcami jesienią.

Zobacz również

Wszystkie aktualności
Historie sukcesu Karolina MarczakZbudowała najpopularniejszą rzemieślniczą lodziarnię w Szczecinie. „Klienci...

Swój biznes w Szczecinie prowadzi od 13 lat, ale marka Lody Marczak znana jest już od blisko czterech dekad. To…

Polska Fundacja Przedsiębiorczości Harmonogram szkoleń 07-11.07Kolejne lipcowe szkolenia! Co przygotowała Polska Fundacja Przedsiębiorczości?

Wakacje to idealny moment nie tylko na relaks, ale też na rozwój – zwłaszcza gdy mamy nieco więcej wolnego czasu…

Mężczyzna w kamizelce odblaskowej pracuje przy maszynie w hali produkcyjnej, napis „Pożyczka rozwojowa w woj. dolnośląskim” w lewym górnym rogu, logo Polskiej Fundacji Przedsiębiorczości w prawym górnym rogu, na dole logotypy: Fundusze Europejskie dla Dolnego Śląska, Rzeczpospolita Polska, Unia Europejska, Dolny Śląsk.Pożyczka rozwojowa wciąż do dyspozycji dolnośląskich przedsiębiorców

Ponad 25 milionów złotych może łącznie trafić do przedsiębiorców z województwa dolnośląskiego w ramach realizowanej od...

Informacja- Fundusz wsparcia przedsiębiorstw dotkniętych powodzią Ciąg logotypów: Ministerstwo Funduszy i Polityki Regionalnej, BGK Bank Gospodarstwa Krajowego, PFP Polska Fundacja Przedsiębiorczości. Rozpoczęcie naboru wniosku. Trwa nabór wnioskówWiele firm nadal boryka się ze skutkami powodzi. Ważne wsparcie od Polskiej...

Jesienią 2024 roku przez kilka województw w Polsce przeszedł kataklizm, który sprawił, że stracili wielu mieszkańców...