3 lipca 2024

Słodyczowy potentat spod Szczecina postawił pięciogwiazdkowy hotel w Świnoujściu. „Na pierwszy urlop pojechałem po 15 latach prowadzenia biznesu”

Słodyczowy potentat spod Szczecina postawił pięciogwiazdkowy hotel w Świnoujściu. „Na pierwszy urlop pojechałem po 15 latach prowadzenia biznesu”

Ostatni przed wakacyjną przerwą odcinek programu „Historie biznesu” przedstawia historię przedsiębiorcy, który udowadnia, że wielkie i luksusowe hotele nad polskim morzem to nie tylko wielkie sieciówki, ale i polski kapitał. Grzegorz Dobosz ponad pięć lat temu otworzył pięciogwiazdkowy hotel Hamilton w Świnoujściu, ale jeszcze wcześniej zdecydował się na modernizację dawnego hotelu pracowniczego Zakładów Chemicznych Police. Poza sektorem HoReCa firma jest właścicielem fabryki cukierków i słodyczy. „Historie Sukcesu” to wspólny projekt portalu Polskiej Fundacji Przedsiębiorczości i wSzczecinie.pl.

Zachęcamy do obejrzenia najnowszego odcinka z serii „Historie sukcesu” na naszym kanale YouTube (klik)

Najpierw przemysł, potem ciastka i cukierki, a teraz dwa duże hotele

Grzegorz Dobosz swoją działalność biznesową zaczynał jeszcze w latach 80, zajmując się między innymi produkcją przemysłową i elektryczną. Przedsiębiorca w rozmowie z portalem wSzczecinie.pl przyznał jednak, że zawsze starał się szukać nowych rozwiązań biznesowych. Tak w 1992 roku powstała fabryka cukierków Dobosz, która istnieje do dzisiaj i jest jednym z nielicznych polskich producentów słodyczy eksportujących swoje wyroby niemal na cały świat.

– Założyłem firmę cukierniczą, bo początek lat 90 był bardzo niepewny w biznesie. Chciałem zapewnić bezpieczeństwo swojej rodzinie, pracownikom, dywersyfikacja była więc właściwie koniecznością. Sektor spożywczy nie był łatwy, ale chciałem robić coś innego. Z wykształcenia jestem elektrykiem i to było bardziej oczywiste niż słodycze, ale w przemyśle były zatory płatnicze, spowolnienie gospodarcze. Gdy do Polski wchodził kapitalizm, ładne kolorowe rzeczy, to na rynku brakowało polskich odpowiedników. Najpierw chciałem produkować piwo w puszkach, a skończyło się na słodyczach – mówi Grzegorz Dobosz.

Biznes ten nie jest łatwy. Grzegorz Dobosz przyznaje, że zakłady produkcji spożywczej mierzą się z wielką konkurencją, a docieranie do klienta w czasach dyktatu dyskontów bywa problemowe.

Przedsiębiorca na pierwszy dłuższy urlop pojechał po ponad dekadzie prowadzenia firmy.

– O urlopach to zawsze marzyłem, stać nas było na wyjazdy, ale zawsze czułem, że jesteśmy na dorobku, nie ma czasu na wyjazdy i jeszcze trzeba pilnować firmy. Potrafiłem wyjechać z żoną w góry, zawieźć ją, wrócić na chwilę do firmy i potem znowu w góry. Może to trochę nasza wina, że tak to działało. Wtedy było przeświadczenie, że żeby dojść do sukcesu to trzeba się poświęcić – mówi Grzegorz Dobosz.

Fabryka cukierków i słodyczy Dobosz zatrudnia kilkaset osób. Jest to jeden z największych pracodawców powiatu polickiego.

Dwa hotele, ale dwa zupełnie inne modele biznesowe

Jak to się stało, że Grzegorz Dobosz zainwestował w hotele? Pierwszy z nich – policki Dobosz, w tym roku kończy 20 lat od momentu uruchomienia. Świnoujski Hamilton turystów przyjmuje od pięciu lat. Oba cieszą się dużym zainteresowaniem klientów, choć formuła ich działania jest nieco inna. Hotel w Policach bardziej skupia się na biznesie, organizacji przyjęć okazjonalnych i eventów, a hotel w Świnoujściu to obiekt turystyczny połączony ze SPA i rozbudowaną częścią gastronomiczną.

– Hotel w Policach jest obiektem typowo biznesowym, konferencyjnym. W Świnoujściu stawiamy na relaks i wypoczynek. Proszę mi wierzyć, że mamy tutaj gości z Niemiec, którzy przyjeżdżają nawet na 21 dni. Świnoujście to jest w tym momencie topowa lokalizacja – mówi Grzegorz Dobosz.

– Każda działalność gospodarcza obarczana jest ryzykiem. Nawet budowa hotelu w Świnoujściu jest czymś, co może przynieść nam dużo niepewności, udowodniła nam to pandemia. Mieliśmy hotel kompletnie zamknięty na klucz, ale w Policach wtedy podwoiły nam się obroty, bo przyjmowaliśmy pracowników Zakładów Chemicznych Police – mówi Grzegorz Dobosz.

„Historie sukcesu” to projekt Polskiej Fundacji Przedsiębiorczości i portalu wSzczecinie.pl. Kolejne odcinki już jesienią.

Zobacz również

Wszystkie aktualności
Polska Fundacja Przedsiębiorczości Kursy wakacyjne: Sztuczki z Canvy – funkcje, AI i apki, które przyspieszą Twoją pracę, Buongiorno! Kurs włoskiego dla turystów i przedsiębiorców, Business & Travel English – praktyczny angielski w pracy i podróżyWłoski, angielski i Canva – Polska Fundacja Przedsiębiorczości stawia na...

Wydawać by się mogło, że edukacja w wakacje zwalnia tempo. My udowadniamy, że może być wręcz przeciwnie! W lipcu...

Polska Fundacja Przedsiębiorczości Harmonogram szkoleń 14-18.07Aż osiem szkoleń i nowy cykl! Lipiec bogaty w wiedzę na Platformie Szkoleniowej...

Nowe szkolenia, interesujący cykl wychodzący naprzeciw oczekiwaniom naszych użytkowników oraz kontynuacje tematów, które od...

Przeszkoliliśmy ponad milion uczestnikówJest już milion! Polska Fundacja Przedsiębiorczości liderem w szkoleniu...

Jest milion, a będzie jeszcze więcej! Zaczynaliśmy od szkoleń w małych, wynajętych salach, po 6 latach mieliśmy już własne...

Mężczyzna w garniturze i kasku ochronnym stoi na antresoli w hali przemysłowej, trzymając długopis i dokumenty. W tle widoczne maszyny i urządzenia przemysłowe. Na grafice widnieje napis „Pożyczka rozwojowa w woj. podkarpackim” oraz logotypy Funduszy Europejskich, Rzeczypospolitej Polskiej, Unii Europejskiej, województwa podkarpackiego i Polskiej Fundacji Przedsiębiorczości.Rozwijasz firmę na Podkarpaciu? Możesz zyskać nawet 2 mln zł wsparcia

Na Podkarpaciu trwa nabór w ramach Pożyczki rozwojowej – preferencyjnego instrumentu finansowego dla mikro, małych i...